Friday, February 8, 2013

5 dienos

apibendrinimas dabar ivyks penkiu dienu buvimo vakaru afrikoje, bamake.


maistas: valgau ryte bananus, mango, mandarinus, geriu vandeni is krano laikoma saldytuve. pietums kelias dienas buvo bulves su svieziais pomidorais/agurkais/salotom is turgaus, dabar - ryziai su netikru pienu, apelsinu dzemu. Beveik kasdien isgeriu jogurto arba rugpienio.


miegas: einu miegot nereguliariai, nes beveik kasdien vis einam i svecius, tai griztam kaip papuola. vakar isigijau palapine su tinklu nuo uodu, tai dabar miegu ramiai, o iki tol vis sokinedavau isgirdes uodo zyzima. Kadangi nakti +19-20 C, tai po lietuviskos ziemos truputi karstoka. Miegu 8 valandas kol neprikelia sportuoujanciu riksmai is salia esancio stadiono.



zmones: nepaisant kiek susiraukes iseinu is namu del prastai miegotos nakties ir nuo karscio vis dar apimancio silpnumo, bet lauke sutikti zmones iskart kelia tonusa ir pavardes neklausia. Atrodo, kad jie ir sedi tam prie savo zalios arbatos puodeliu tam, kad praeinant nusisypsotu, rikteltu koki sveikinama zodi. Neimanoma islikt susiraukusiam.
Vakar basciausi po lusnynus jau sutemus. Naktiniai zibintai veikia tik pagrindiniuose keliuose ir tai ne visi. Tai toj tamsoj juodi negriukai visai nematomi tik dantys sviecia. Toks ispudis, kad jie neprate, kad baltasis sveikintusi ar atkreiptu demesi ar isvis vaiksciotu pescias, o ne sustram dzipe praskristu viska raudonose dulkese paskandindamas. Tai jeigu pasisveikinu pirmas, tai visad nustebimas ir dziaugsmingas atsakymas seka.
Bamake yra apie 3000 baltuju siuo metu. Kiek sutikau, tai vis kokios nors nevyriausybines organizacijos darbuotojai uzsiimantys cia kokiu nors vandens svarinimo projektu, maisto tiekimu siaurei ar is raudono kryziaus. Ispudziai apie juos tokie ne patys geriausi. Baltajam cia lengva nuslysti ir naudotis ta juodukams i krauja iaugusia pagarba ir baime baltajam. Gaudami europinio lygio islaikyma, sunkumu jie cia nemato ir klausimu ju sazine atrodo, kad nebekelia.

 
Miestas: triuksmingas. Daug dulkiu. Centrines gatves nuolat pilnos pigiu, kinietisku motoroleriu (500 Lt/vnt), senu mersedesu, toyotu ir visame tame "puikiai" deranciu prabangiu mersedesu, limuzinu, didziuliu dzipu. Policija dazniausiai sedi kur nors pavesyje, geria arbata ir kabinejas prie pavieniu zmoniu, bet tokios Reiksmes kaip lietuvoje, neturi. Saligatviai beveik vientisai nuseti prekeiviais, mazom imonelemis kazka gaminanciomis, mini degalinemis ir kitais reikaliukais. Nuosalesnese gatvese moterys, vaikai ir senyvi vietiniai sedi seseliuose, geria arbata ratu susede arba tiesiog miega kur i tvora atsireme.


pinigai: 500 CFA - vienas doleris. Bankomatu yra pakankamai (kiek ir kaune panasiai), tik ne visi ima VISA kurias as turiu (SEB, DnB). Vidutine suma pragyvenimui mieste menesiui - 40 000 CFA (~200 Lt). Kadangi seimos dideles, tai jie metasi islaidas (nuomos, elektros, vandens, maisto, keliauja ne po viena) ir siaip taip laikosi. 
Maisto, buities daiktu kainos panasios kaip lietuvoje. Nors pvz vynuoges - 20 Lt/kg. Taksi mieste 5-10 Lt. Marsrutinis (deze su skylem sonuose ant ratu) - 0.50 Lt.
Kaip baltajam tai kainas visad nurodo maziausiai dvigubas. Pirmos dienos buvo kiek debesuotos del sito fakto, nes nuolat jauciaus apgaudinejamas del odos spalvos. Dabar jau zinau kiek kas kainuoja mazdaug ir galiu deretis.

TAIGI,
kur ta baisioji afrika?

No comments:

Post a Comment