Thursday, February 28, 2013

Apsilimas - baigtas

lygiai dvi savaites truko plaukimas nuo Siguiri, Guinea iki Bamako, Mali. 
Atstumas iveiktas - 200 km. 
Vidutinis greitis (iriantis) - 4 km/h
Dienos vidurkis - 14 km.
Isvados - per mazas vidurkis!

kadangi galutinis tikslas yra perplaukt upe, tai nusistovejus keliones ritmui, kasdienybei ir patyrus realybe, pradejau svarstyt ar realu su esamomis priemonemis ir fizinemis/finansinemis galimybemis pasiekti ta tiksla. 
Realu, bet per devynis menesius. O as tiek ilgai plaukt nenusiteikes tai tikrai. Svarsciau ir nusprendziau, kad sitie 200 km buvo neikanojama patirtis, kurios niekaip kitaip nebuciau igyjes. Nebent koks nors zmogus pries mane butu iveikes upe su tais paciais tikslais ir priemonemis. Bet butent tokio zmogaus nepazistu.

Remdamasis igyta patirtimi nusprendziau grizt namo, pavalgyt vistienos slauneliu ir testi plaukima upe tada kai:

  • turesiu lengvute pripuciama/sulankstoma sportine kanoja (ja ketinu atsigabent su savim). Turima medine valtis sveria ~150 kg, ilgis 6 m ir yra krovinine, o ne kelionine. Su ja negaliu pasiekti didesnio plaukimo greicio nei 5 km/h. Plius ji leidzia vandeni per visur ir sunkiai pritaikoma tokioms tolimoms kelionems.
  • bus lietingasis sezonas arba jo pabaiga. Tuomet upes intakai maitina ja pilnai ir upe buna srauni, plati ir dosni. Atvykau sausuoju sezonu (bravo), kuomet upes lygis yra sumazejes 3 metrais ir kasdien vis nukrenta po penkis centimetrus. To pasekoje: sroves beveik nera - vanduo stovi, vandens lygis vietomis vos vos pakankamas praplaukt su kanoja, atsirade daugybe salu, akmenu astriu ir sumazeje vietos manevrams.
  • busiu fiziskai pasiruoses kasdieniniams 30-50 km zygiams. Nors nieko baisaus nenutiko per tas dvi irklavimo savaites (nudegiau oda, raisciai riesu truputi sopa), bet pajutau is saves, kad tokiam atstumui reik atitinkamai paruosti kuna. Visgi nesu galiunas is prigimties, o ir ketvirta desimtis jau netoli:)
  • turesiu kita patikima iranga: rimta palapine, pripuciamas ciuzinys (dubens kaulu laikymas nakti ant isdziuvusio zvyro visai neveza), ziuronai, miegmaisis (nakti temperatura nukrenta iki +10 C), hamakas, saules/odos kremas, neperslampami maisai visiems daiktams, vandens filtravimo/valymo priemones, rimtesni virtuves rakandai, balti rubai (VISAM kunui), plati skrybele, multifunkcinis peilis, vaistai (antibiotikai, nuo trydos, nuo vemimo, persalimo, nigari), issamios zinios apie gyvunija ir ju elgesi tam tikru sezonu bei santykius su zmonemis (begemotu, krokodilu, vabzdziu).
  • pramokt daugiau prancuzu bei Bambara (vietinis Vakaru Afrikos dialektas) kalbos.
  • kadangi fotografuot vistiek noras yra, tai reiktu pagalvot apie galimybe fotografuot is didelio atstumo (kol dar nepastebi juodieji objektai, kad ju sielas vagia baltasis). Nes paprastai eiliskumas yra toks: pasisveikini (sava! inichie!), tada jie atsako kazka (sava bon! inichie!) ir dar kazka ko nesuprantu, tada pasisypsau placiai, jie irgi pasisypso ir tada klausiu "foto?" ir lydziu gestais fotografavimo ta klausima. Jei sutinka, tai tada reik palaukt kol issima mobilius telefonus, uzsideda akinius tamsius, pasipuosia. Buna, kad linkteli galva, bet mano ketinimu nesuprate ir man pradejus spragset baisiai uzsirustina. barasi. Taigi, visa sita procedura butu galima praleist su 200-300 mm zidinio nuotolio objektyvu.
i Lietuva skrydis - Kovo 15 d.

Dar nesijauciu pilnai galintis apibendrinti 26 dienu buvimo afrikoje patirti. Zinau tik, kad man reikia menesio, kad praeitu saldus "naujos vietos" burtai ir pradeciau realiai matyt kur esu. Visgi bandysiu paporinti keliomis temomis sukaupta patirti.

Esminis cia patirti lemiantis faktorius yra balta oda. Baltasis automatiskai gauna aukstesni ranga sitoj visuomenej nesvarbu kur buciau: kaime ar mieste. Kreipiniai "patron", "master", "chef" nors daznai nutaikyti isiteikti ir papumpuot baltojo ego, visgi dauguma atveju skamba naturaliai lyg dar cia vis butu vergvaldziu amzius. Ta pati balta oda ir mane ipareigoja sveikintis su visais, atsakyt i sveikinimus, pagarbiai elgtis su visais, ypatingai - su vyresnio amziaus vietiniais. Kuo daugiau pagarbos ir demesio is ju puses, tuo daugiau nuolankumo ir pagarbos is mano. 
Kitas svarbus faktorius - kalba ir noras bendraut. Nemokant kalbos, bet norint bendraut visgi galima mykiant, gestikuliuojant, paisant ant smelio susikalbeti. Bet kai pasakai "parle engle" arba "no compre francais", tai viskas pakimba ore porai akimirku ir 2/3 galimu nuotykiu knygos lieka neatversta.

Paslaugu/produktu kainos dvigubinamos jei ne trigubinamos, bet syki suderejus normalia kaina, gali but ramus kad susitarimo laikysis. Bet cia - mieste, o kaime dvigubinimo nepatyriau. Siaip daugumas ziuri i baltaji kaip i vaiksciojanti bankomata. Atrodo va suspaudys mygtuku kombinacija ir pabyres banknotai bei monetos.

Apie zmones. Tiek daug besijuokianciu, atsiputusiu ir draugisku (ne tik mano atvzvilgiu) zmoniu dar nebuvau mates. Kaime dar lab stiprus tarpusavio rysys, paremtas pasitikejimu, hierarchija ir pagarba. Vyrai ir moterys turi savo vietas ir visiem viskas aisku kas ka turi daryt, kad uztikrint islikima. Stiprus ir ramus, nes vieni kitus palaiko, supranta, nekonkuruoja, pasitiki, pazista, nebijo vieni kitu.
Mieste, saulei kabant zenite ir temperaturai voliojantis apie +45 C vairuotojai visgi nirsta ir pyksta. Tas pyktis toks sportinis ir momentinis. Bet tiek daug dzentelmeniskumo ir pakantumo nemaciau net Norvergijoj. Kai nakvojau vienam klajokliu kaimelyje, girdejau tamsoj kaip pykosi moteris su vyru. Moteris isteriskai kartojo ta pacia fraze su lydinciu "eeeeee" kauksmu, o vyras i tai atsakinejo "ba. ba". Ir taip apie tris valandas. Ir dar grazu, kad kelis kart dienoj tas islikimo ratelis sustoja ir vyrai atsisuke i Meka, pradeda melstis. Tokios intymios, sventos valandos ir nesvarbu kokio ilgio eile laukia prie prekystalio. Visi supranta ir nieks nepyksta.  Truputi gaila, kad nunykes tradicinio dainavimo, grojimo vietiniu instrumentais menas. Visa tai jauniems pakeicia muzika is mobilaus (dazniausiai, beje, tradicine), o seniukai susede seselyje ir gerdami zalia arbata klausosi radijos. 



keletas atsitiktiniu foto

mano brangioji. Po keliones isvalyta, svari ir paruosta pardavimui:

















papirkau kaime maisto, tai kol grizau atgal, lyg koks magnetas pritraukiau visa eskadrona vaiku:
















dar matosi kaip tiek pat atbega pavelave i fotosesija:
















cia - kaimelyje, kurio pagr vyrai rado mane visa nusigandusi ir besibaladojancia sirdimi po pazinties su begemotu:


















No comments:

Post a Comment